Voiko trimmauksesta olla koiralle haittaa?
alkuperäinen teksti 22.03.2019
Jotkut ehkä ovat kuulleet tai lukeneet juttuja, että koira on trimmauksen jälkeen tärissyt, vikissyt tai piilotellut sängynalla ja trimmaajaparkaa on luonnollisesti syytetty vähintään kovakouraisesta kohtelusta. Mistä tässä voi olla kysymys? Voiko trimmauksesta olla koiralle haittaa?
Säännöllinen pesu ja turkin muotoilu tuskin aiheuttaa haittaa koiralle, ei myöskään karkeakarvaisen koiran säännöllinen nyppiminen. Päinvastoin, oikein ja huolellisesti hoidettu turkki lisää koiran hyvinvointia ja parantaa niin turkin kuin ihonkin kuntoa. Joskus kuitenkin ilmaantuu outoa käytöstä.
Koira on hämmentynyt
Todennäköisesti turkki on ajettu kokonaan alas, ihan lyhyeksi, luultavasti sen oltua joko aina tai pitkään pitkä, mahdollisesti takussa. (Itse en trimmaajana mielelllään ajele koiria kaljuksi, vain silloin jos se takkujen kannalta on välttämätöntä tai omistaja sitä vaatii). Lopputuloksena koira on hämmentynyt - muutos on sille liian iso.
Joskus myös sänki saattaa kutista. Tällaisessa tilanteessa voi ottaa yhteyttä trimmaajaan, jonka tulisi tietää mistä tässä on kyse. Kutisevaa ihoa helpottaa rasvaus perusvoiteella tai eräät ihoa rauhoittavat tuotteet joita saa eläinlääkäriltä ja apteekeista. Hämmennystä ja pelkoa helpottaa paidan/haalarin käyttäminen. Ihon nuoleminen kannattaa estää käyttämällä vaatteita, jotta tulehduksia ei pääsisi syntymään.
Takku voi myös kiristää ihoa niin, että ihon verenkierto estyy. Tällöin takun poistaminen aiheuttaa äkillisen verenkierron. Tämä voi tuntua hyvin ikävältä, ja toisinaan saattaa syntyä myös mustelmia.
Ihon tulehtuminen
Joskus koira saa ihotulehduksen trimmauksen jälkeen, esimerkiksi kun turkki on nypitty rodunomaisesti. Tavallisempaa tämä on niillä, joiden trimmausväli on pitkä, tai jotka kärsivät atopiasta. Kun turkkia nypitään säännöllisesti, karva irtoaa melko helposti. Kun trimmausväli pitkittyy, saattaa karva parhaimmillaan irrota helposti ja pahimmillaan muuttua normaalia tiukemmaksi nyppiä. Tällöin iho punoittaa, mutta punoitus laskee nopeasti.
Tulehdus saa alkunsa, kun avoimiin karvatuppiin pääsee bakteeri. Tämä voi olla seurusta siitä, että koira nuolee itseään, kieriskelee maassa tai ui - eli juuri nypittyä koiraa ei kannata päästää tätä tekemään. Iholla on myös luonnollisesti bakteereita, jotka saattavat tulehduksen aiheuttaa. Ihotulehdus vaatii eläinlääkärikäynnin.
Leikattavilla koirilla pieni nirhauma ihossa saattaa aiheuttaa tulehduksen. Tämänkin vuoksi kunnollinen pesu ennen trimmausta on hyvä suorittaa ja mikäli koira nuolee jotakin kohtaa ihossaan, on parasta estää se ja toki tarkistaa kohta, puhdistaa ja käyttää jotain haavageeliä/voidetta.
Tassutaikurissa trimmausvälineet ja trimmauspäytä puhdistetaan jokaisen koiran jälkeen, ettei ongelmia pääse syntymään likaisten välineiden vuoksi.
Ravistelu
Joskus korvakarvat ovat tukkineet koko korvakäytävän, koira saattaa kävellä jopa pää kallellaan ja karvat on poistettava. Seurauksena voi olla voimakaskin pään ravistelu. Tämäkin johtuu suuresta muutoksesta, joskus korvakäytävän ärsytyksestä. Joskus karvojen alla muhii vielä tulehduskin, mutta päivä-kaksi kannattaa odottaa rauhoittuuko ravistelu.
Voimakas ravistelu saattaa aiheuttaa verenpurkaumia korvaan, korva voi turvota ja olla kipeä. Tämä vaatii eläinlääkärikäynnin. Ongelman voi yrittää ehkäistä käyttämällä korvan ihoa rauhoittavaa ainetta (esim. Dermacool, Vetramil Auris) ulkokorvaan ja käyttämällä huppua/huivia/sukkaa pahimman yli, jottei korvat saa niin kovaa kyytiä.
Jos korvat ovat karvaiset mutta korvakarvoja ei ole koskaan nypitty, korvat ovat kuivat ja puhtaat eivätkä haise, mainitse trimmaajallesi ettei niitä ole koskaan nypitty eikä tarvitse nyppiä.
Pienet tapaturmat
Työskentely eläiväisten eläinten kanssa, jotka saattavat olla hyvinkin tottumattomia käsittelyyn, voi luonnollisesti johtaa tapaturmaan. Trimmauksessa käytettävät välineet on teräviä ja koirat usein liikkuvaisia. Vaikka tapaturmia haluaa välttää viimeiseen asti, voi niitä joskus sattua. Koiralla olisikin hyvä olla tapaturmavakuutus.
Trimmauksessa syntyviä vammoja ovat tavallisesti pienet haavat. Usein näiden syntymistä ei trimmaustilanteessa edes huomaa, koska edes verta niistä ei välttämättä tule. Koira saattaa kuitenkin nuolla itseään tästä kohdasta ja näin ollen ihon kunto alueelta kannattaa tarkistaa, mahdolliset nirhaumat tai haavat puhdistaa ja nuoleminen estää.
Kynsiä leikatessa saattaa kynsi mennä liian lyhyeksi. Erityisesti jos kynnet leikataan harvoin, saattaa ydin olla hyvin lähellä pitkänkin kynnen kärkeä. Joskus koira ilmaisee asian käytöksellään, jolloin todennäköisesti on osuttu hermoon. Joskus verisuoni saattaa vuotaa, vaikka koira ei reagoikaan tilanteeseen mitenkään. Näissä kohdin käytetään usein tyrehdytysaineita ja trimmaajan tulisi ohjeistaa omistaja jatkon suhteen.
Trimmaajan pahin painajainen lienee suuri haava ja verenvuoto tai koiran putoaminen pöydältä. Näiltäkään ei ihan aina voi välttyä, mutta uskokaa pois, tällaista ei yksikään trimmaaja halua koiralle aiheuttaa.
Yhteys trimmaajaan
MIkäli jotain ongelmia ilmenee trimmauksen jälkeen, kannattaa ottaa yhteyttä trimmaajaan ohjeita saadakseen. Suurimmassa riskissä ovat alasajellut koirat, sekä ne joiden trimmausväli on syystä tai toisesta venähtänyt pitkäksi.
© 2019 metakan.